176-річниця з дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна

05.08.2020 - с 09:30 по 16:30

176-річниця з дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна – післямова…
***
Трохи менший потік відвідувачів ніж зазвичай, дозволив музею виваженіше підійти до проведення заходу. Ми сповна прониклися атмосферою дня та встигли провести все заплановане.
Як і завжди, поціновувачі таланту Іллі Юхимовича Рєпіна відвідали меморіальний дім-музей художника, хоча й з певними карантинними обмеженнями. Крім огляду експозиції відвідувачі мали можливість придбати нове музейне видання, презентоване напередодні – збірник «Чугуїв рєпінський, Рєпін чугуївський». Піднесена атмосфера свята сприяла приємному проведенню часу на території меморіальної садиби. Гості принесли квіти до пам’ятника І.Ю. Рєпіна.
У Шляховому палаці тих хто розділив з нами свято, чекали цікаві розповіді про будівлю та осіб, які в ній перебували. А також знайомство з мальовничими краєвидами навколишньої панорами, яка звідси відкривається.
Основним центром заходів цього року стала Художня галерея. Неабияким попитом користувалася нова авторська екскурсія будівлею Штабів військових поселень, яка охоплювала майже 200-річну історію цієї пам’ятки. Гості свята мали унікальну можливість потрапити до приміщень Штабів військових поселень, які ще не являються частиною експозиційних площ Художньої галереї. Не дивлячись на те, що ця частина будівлі потребує значного ремонту та технічного оснащення, своєю величністю вона викликає щире захоплення у всіх, хто піднімається сходами на другий поверх і потрапляє в просторі кімнати чи бачить перед собою склепінчасті перекриття залів цокольного поверху. В цей день не було мабуть жодного відвідувача, який не сфотографувався в цих інтер’єрах, тому соціальні мережі рясніють численними світлинами та дописами про відвідини музею. Можна тільки уявити, який ажіотаж могли б викликати Штаби після повної реставрації та відкриття в них сучасного музейного комплексу. Сьогодні це лише наша заповітна мрія, але ж мрії здійснюються, особливо колективні :).
Проте й сьогодні музей знайшов чим зацікавити своїх відвідувачів. Це й виставка історичних світлин, що показують будівлю Штабів військових поселень у різні періоди її існування; й архітектурна графіка та карти міста першої половини XIX сторіччя, що дозволили «побачити» місто часів дитинства та юності І.Ю. Рєпіна; й виставка творів учасників Міжнародного Рєпінського пленеру за всі роки його існування. Особлива подяка творчій родині чугуївських художників Качиних, які відважилися надати свої твори для експонування в не зовсім обладнаних приміщеннях. А в цокольному поверсі гостей свята заворожували химерні інсталяції Заслуженого художника України Михайла Попова.
Проте і в залах діючої Художньої галереї було що побачити як тим, хто потрапив в наш музей вперше, так і нашим давнім друзям і поціновувачам.
Спеціально до Дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна була створена виставка творів, подарованих нашому музею номінантами та лауреатами оновленої премії імені І.Ю.Рєпіна з часу її заснування в 2011 році.
Вже традиційно в виставковому залі відкрилася виставка робіт цьогорічних претендентів та переможців конкурсу на здобуття премії імені І.Ю. Рєпіна. Нагородити нових лауреатів завітали представники Харківської обласної державної адміністрації. Приємним акцентом для музею стало поповнення колекції картинами, які подарували нашому закладу Михайло Гуйда, Владислав Христенко, Олег Коваль та Віктор Ковтун. А Михайло Євгенович ще й передав до музейної бібліотеки чудові альбоми репродукцій власних творів. Директор музею Світлана Бучаста висловила свою подяку та побажала всім творчих успіхів!
І наостанок музейників чекала надзвичайно приємна звістка про те, що до історичних раритетів, які розкривають таємниці Штабів військових поселень додалося фото одного з чугуївських юнкерів, подароване музею істориком Артемом Левченко.
Тож цього дня 176-річниця з дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна поєднала у часі багато приємних несподіванок.