175 років від Дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна

05.08.2019 - 10:00 до 21:00

5 серпня 2019 року Чугуїв відзначив ювілей свого видатного земляка Іллі Юхимовича Рєпіна. Щорічно у місті відбуваються урочисті події приурочені до дня народження видатного художника. Але цей рік став особливим, бо Іллі Рєпіну виповнилося 175 років. Ця подія знамена не лише для міста в якому народився митець, а й для всієї України, саме тому ювілей святкувався на державному рівні.

Цілей день 5 серпня чугуївці та гості міста могли прийняти участь у святкуванні дня народження ювіляра. Меморіальний будинок художника відкрив свої двері для відвідувачів о 10:00, вільний вхід  до всіх локацій та самого музею був протягом всього дня. На садибі Рєпіна всіх гостей пригощали запашним чаєм зі смаколиками. Діяли різноманітні атракції, ігротеки, була пізнавальна альтанка, в якій демонструвалися кадри унікальних кінохронік, фільми про життя та творчість майстра,  велися цікаві лекції-дискусії.

Спеціально до свята у майстерні художника, в якій він працював в період 1876-1877 років,  відкрилася нова виставка «Хресний хід. Чугуївські витоки рєпінського шедевру». Загальновідомий шедевр митця «Хресний хід у Курській губернії», а також інші полотна, в яких художник підіймає тему хресних ходів ведуть свою історію саме з Чугуєва. Тут він збирав величезний підготовчий матеріал для втілення свого задуму, шукав та знаходив образи майбутніх героїв. І саме в Чугуєві ще будучи маленьким хлопчиком Ілля Рєпін разом з мамою був учасником місцевого хресного ходу.  В цих дитячих спогадах криється така зацікавленість та включеність в цей сюжет.

До ювілейних святкувань, досліджуючи тему хресного ходу у житті та творчості Рєпіна, також була підготовлена концепція нового туристичного маршруту. За цим маршрутом кожен охочий зможе пройти ту ж саму дорогу, що й маленький Ілля у дитинстві, коли приймав участь у хресній ході. Ця дорога сповнена мальовничих пейзажів, культурних пам’яток та знакових місць як для Рєпіна свого часу, так і міста зараз.

Святкування дня народження художника в цьому році співпало із ще одною круглою датою, музею Іллі Юхимовича Рєпіна виповнюється 50 років. Цьому ювілею була присвячена тимчасова виставка біля воріт садиби «Музейні півстоліття».

О 14-ій годинні урочисті заходи почалися також у Художній галереї Художньо-меморіального музею І.Ю.Рєпіна. Було презентоване унікальне науково-популярне видання «Рєпін і Харківщина», в якому вперше у найбільш повному вигляді висвітлюється вся рєпінська спадщина, що зберігається на території Харківської області. Це картини, малюнки, предмети у музейних зібраннях, листи, документи з архівів – повна детальна енциклопедія Рєпіна на Харківщині.

Також був презентований музейний проект ретро-листівок «Рєпіну 175». Іллю Рєпіна із містом в якому він народився пов’язує набагато більше ніж просто будинок. Площа, вулиці, річка, споруди – так багато місць, які крізь віки червоними нитками пов’язують нас з Іллею Рєпіним. Цей проект візуалізував ці зв’язки Рєпіна й Чугуєва. На листівках зображені види старого міста, яким його бачив сам художник, а також фотографії митця, його знайомих, які були зроблені у Чугуєві. В кожній листівці є текст пояснення та цитата самого Рєпіна, які розкривають безпосередній зв’язок художника та зображеного.

Після презентацій в Художній галереї відбулося урочисте закриття ХХ Міжнародного рєпінського пленеру, роботи цьогорічних учасників можна було подивитися прямо тут, у залах галереї. До того ж, окремими виставками функціонували ще дві події приурочені до ювілею Рєпіна. По-перше, виставка «Рєпін ХХІ століття» учасники якої, студенти факультету графічного дизайну ХДАДМ, демонстрували своє бачення постаті відомого художника у сучасності. А по-друге, роботи претендентів та переможців премії імені І.Ю. Рєпіна в 2019 році.

О 17-ій годині біля дому художника  почалося театралізоване свято «Українське серце Рєпіна». Колоритне, веселе свято, сповнене співів та танців, відвідав й сам художник, а також герої його полотен. Харківські ансамблі та актори зробили величезну роботу, щоб свято вийшло щирим та красивим. Зі сцени лунали цитати самого Рєпіна, його відверті та добрі слова про земляків, місто де він народився та Україну, яку він любив всім серцем все життя.

Після закінчення театралізованого свята цьогорічні лауреати премії Рєпіна були нагороджені на сцені дипломами. Також поздоровили зі святом та нагородили почесними грамотами й співробітників музею.

Окрім музейних заходів до організації святкування долучилося місто. Весь історичний центр Чугуєва перетворився на фестиваль. Ярмарки, майстер класи, лазерне шоу, живі скульптури – там дійсно було на що подивитися. Прекрасний день закінчився атмосферним виступом симфонічного оркестру на центральній площі міста.

Як і на будь-якому святі, в день народження Іллі Рєпіна не обійшлося без презентів. Друзі музею передали у його фонди багато цінних  подарунків. Голова Харківської організації Національної спілки художників України, Народний художник України, лауреат Національної премії України  ім.Т.Шевченко Ковтун В.І. подарував музею Рєпіна 11 своїх картин, на яких зобразив чугуївські види, а також каталог виставки «Илья Репин. Государственная Третьяковская галерея». Цей каталог містить понад 170 живописних та 130 графічних творів з російських і зарубіжних музеїв, а також з приватних зібрань.

Ліхачов Роман Борисович подарував унікальну листівку з зображенням будинку корпусного командира на Дворцовій площі в Чугуєві, видану в 1910 році. Це єдине відоме на сьогодні зображення забудови східної частини площі.

Лауреат  премії імені І.Ю. Рєпіна в номінації «Монументальне мистецтво» Чернявський Костянтин Володимирович передав в дар музею  свої роботи: керамічне панно «Боже Україну збережи», частину триптиху «Козацький хрест» - «Скіфія».

Лауреат  премії імені І.Ю. Рєпіна в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» Шаповалов Володимир Петрович подарував свій рукотворний набір для чаю з трьох предметів: чайник, чашка, посудина для зберігання чаю.

Директорка Харківського Художнього музею Валентина Мизгіна передала в дар панно (петриківський розпис) Вакуленко Тамари.

Також в подарунок для музею залишила свої роботи з серії декоративно-ужиткового розпису на виробах з дерева «Квіти Полтавщини» (петриківський розпис) й конкурсантка на здобуття премії імені І.Ю. Рєпіна Виноградова Оксана Миколаївна.

Учасник ХХ рєпінського пленеру Красьоха Василь Андрійович спеціально для музею створив картину, на якій зобразив історичну пам’ятку міста – Шляховий палац, що сьогодні є відділом Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна.

Дякуємо за приємні подарунки, а також щира подяка всім хто долучився до організації та проведення свята. Дякуємо й всім гостям заходу, що знайшли час, щоб відвідати святкування 175-ти річного ювілею такої видатної та знакової постаті, як Ілля Юхимович Рєпін!

Фото: https://repin.in.ua/ru/gallery/175-rokiv-vid-dnya-narodzhennya-iyuriepina#overlay-context=ru